diumenge, 10 d’octubre de 2010

HELLENESHellenes és un joc de blocs que simula la Guerra del Peloponès. Un jugador porta Esparta i els seus aliats, i l'altre té el control d'Atenes i els seus aliats. Esparta, amb els seus temuts hoplites, és una potència en terra ferma mentre que Atenes té una gran avantatge en el mar gràcies a la qualitat i quantitat de la seva flota. Amb aquestes diferències entre ambdós contrincants, és normal que s'evitin i no hi hagi cap gran batalla decisiva. La majoria d'accions d'aquesta guerra són ràtzies ràpides en territoris desprotegits i fugir abans l'enemic no pugui reaccionar. És una guerra de desgast i sembla normal que durés 27 anys. Ara que no val a badar, rebel·lions, pestes i  bàrbars poden afeblir els teus exèrcits i deixar les portes obertes a un possible setge de la capital o ciutat important.


Personalment m'agraden els jocs de blocs. Tenir les tropes ocultes de l'altre jugador dona una dimensió al joc molt interessant: serà aquell bloc uns arquers amb només un punt de força o uns hoplites espartans al màxim? La mecànica dels punts de vida de les tropes és molt fàcil d'aplicar. A més, els blocs permeten veure la situació de les tropes en el mapa amb només un cop d'ull, sense haver de fer servir lupes ni pinces.

Tots els que he jugat són molt semblants, per tant aprendre un nou reglament és senzill. Aquest utilitza motor de cartes, 6 per any, i les pots jugar com esdeveniments o com a punts d'acció. Entre els esdeveniments hi destaquen les revoltes, guerres civils, pestes, i altres alegries. Si en canvi tries de fer servir els punts d'acció, pots moure tropes, saquejar ciutats i reclutar o reparar unitats.
En Hellenes hi han altres aspectes que li donen un regust de l'època. Les destacades són: Els deus de l'Olimp que et poden ajudar si els hi sacrifiques algun punt d'acció. Tambè hi han liders capaços, però susceptibles a les pestes com Pericles, que sumarà un punt d'acció a la carta que juguis.

La partida la guanya qui aconsegueixi més prestigi. El prestigi es rep per guanyar batalles i saquejar o capturar ciutats. Fàcil, no?