dimecres, 19 d’octubre de 2011

NO RETREAT!

La tercera sessió, molt emocionant, del No Retreat, es mereix un petita ressenya aquí.

El joc és un wargame del front de l'est durant la segona guerra mundial. Hi han infinitat de jocs que tracten el mateix tema, però aquest és diferent en alguns aspectes: Hi han poques fitxes en el mapa. Això simplifica una mica el joc, però no és en absolut senzill, el reglament tè 24 pàgines i les decissions que s'han de prendre en la partida estan plenes de risc. Hi han cartes que es poden jugar de moltes maneres diferents i donen una nova dimensió al que seria un wargame clàssic si ens fixèssim només en la resta dels mecanismes del joc. El taulell és dur i les fitxes són grans, cosa que tambè s'agraeix.

Bè, la partida va començar amb els alemanys imparables en el seu atac fins a les portes de Moscú. Res varen poder fer les dèbils tropes soviètiques per frenar-los. A finals del 1941, en el recompte de punts de victòria, només en faltava un per a proclamar vencedor a l'alemany.

La situació era, com a mínim, preocupant, ja que a les portes de Moscú, els panzers estaven llestos per l'assalt definitiu. L'exèrcit alemany s'havia dedicat a fer un atac frontal i concentrat cap a la capital russa, ignorant completament Leningrad. Històricament, aquest va ser el seu màxim avanç. Es repetiria el mateix reultat?


Doncs no. Moscú va caure. La ciutat va ser ocupada per les forces alemanes i la desesperança  i el desconcert varen aparèixer en els cors soviètics. Però un discurs enaltidor d'Stalin i l'arribada de nous reforços de més enllà dels Urals, varen propiciar el contra-atac rus. El temps s'esperava més fred en aquesta època de l'any, però la neu encara no havia caigut i el fang impedia força les maniobres de les tropes. No gens menys, els soldats soviètics varen recapturar Smolensk sense cap lluita, doncs els alemanys, ofuscats per la ràpida captura de Moscú, potser es pensaven que la guerra estava guanyada i havien deixat la ciutat sense guarnició. Ara eren els alemanys que tenien un perill a prop, doncs a les tropes panzer a Moscú s'els hi havia tallat la linea de subministres i tenin el risc de ser capturades.Smolensk esdevindria el punt clau i les lluites allí varen ser ferotges. Hi havia molt en joc per ambdós bàndols. Al final, la força superior de les armes alemanes va poder trencar el cercle.


Però els soviètics no varen desistir tampoc, i encerclaren de nou a les tropes invasores a Moscú amb atacs exitosos a la zona d'Smolensk. Aquesta vegada, es varen tallar els subministres de manera definitiva.


El desastre alemany a Moscú va ser significatiu.
Desprès d'alliberar la capital, formar un front estable amb tropes fresques i la caiguda de mig metre de neu en una sola nit, semblava que la situació estava controlada....

Però amb l'arribada de la primavera, els alemanys varen atacar el sud del front, endevinant-hi feblesa. No varen esperar que el fang del desglaç s'assequès, i amb els tancs panzer a Voronezh i els romanesos a Rostov varen causar estralls en la linea russa.


En el següent recompte de punts de victória, els alemanys tornaven a estar a només un punt d'acabar. Si capturen una ciutat més, guanyaran la partida. Seran els russos capaços de salvar la situació, ... una altra vegada?


1 comentari:

ruben ha dit...

La veritat es que acostumat a veure la pila de fitxes que calen per fer l'Operació Barbarossa, es fa extrany que n'hi hagin tant poques, però se us veia molt aficionats amb la partida.

S'haurà de provar.