diumenge, 16 de juny de 2013

Kutuzov, la crònica del desastre.

Kutúzov a Borodino


La segona partida que hem jugat al Kutuzov ha evolucionat d'una manera molt diferent a la primera. En aquesta, els exèrcits del Tsar Alexandre I han guanyat amb solvència i els francesos han rebut de valent. Les tropes de Napoleó, que varen creuar el riu Neman el 24 de Juny del 1812 amb la moral ben alta i un evident excés de confiança, han estat expulsades de la mare pàtria russa amb ignomínia.


Napoleó assetja RigaAl començament de la partida no hi han hagut les esperades batalles decisives que desmoralitzessin les tropes russes. Han resistit l'arrencada francesa i han plantant cara atrinxerats o han evitat arterosament l'enfrontament quan calia. Aquesta manca de guanys potser ha posat un xic nerviós a Napoleó i als seus mariscals.  Això ha provocat que prenguessin mes riscs. Napoleó ha dedicat tots els seus recursos en el setge de Riga, "el Gibraltar del Nord". Finalment ha caigut, però ha mantingut en Napoleó lluny de la carretera de Moscú una bona estona.

El mariscal Ney, seguint el pla de batalla, ha avançat per protegir el flanc de Napoleó, però els russos l'esperaven darrera un riu. "Chargez! Enfants de France" ha exhortat des de dalt del seu cavall negre saltant el marge del riu, però a l'altre costat els soldats del Tsar, imbuïts en fanatisme per l'Icona de Sant Sergei, han fet un contra-atac devastador. Cap soldat de Ney tornarà a desfilar sota l'Arc de Triomf.Els aiguamolls de Pinsk
En el sud, Murat ha intentat obrir el front d'una manera inesperada i agosarada. S'ha endinsat pels pantans de Pinsk, confiant en guies locals. El pla consistia en capturar Kiev fàcilment i amenaçar a Bagration amb un atac per la rereguarda. Però, ai l'as! La traïció ha anorreat la futura glòria del jove mariscal i l'ha convertit en derrota vergonyosa. El fang negre dels aiguamolls enterrarà per sempre els nobles soldats de Murat.

Així va anar, resumint, el primer torn del joc. En el segon, els progressos de França varen ser minsos. Davout es va quedar a mig camí de Riga a Sant Petersburg, sense tropes suficients per a capturar una de les dues capitals de Rússia. Napoleó, i el seu dubtós aliat prussià York, varen participar en una gran batalla prop de Minsk. Però no hi va haver cap guany definitiu. En el sud, Tormassov i Tchitchagov jugaven al gat i gos amb els francesos. Varen re-capturar la fortalesa de Brest i varen tapar qualsevol intent de penetració francès en aquella zona. I va ser llavors quan va arribar el general que tots els francesos temien, l'hivern.

York, un prussià que va a la seva


El que no havia pogut aconseguir el plom rus, ho va aconseguir la fred i el glaç. Les baixes en el bàndol francès varen ser innombrables. Exèrcits llestos per a la batalla, sucumbien a la fam sense haver disparat cap tret. Així que el gran estratega, Mikhaïl Kutúzov, va decidir enfrontar a Napoleó, paralitzat pel fred i la manca d'homes. Res es va poder fer, excepte fugir per salvar la pell. En això, en Napoleó va sobresortir.


La partida em va agradar molt, malgrat sortir escaldat amb en Napoleó. Va ser molt diferent a la primera i això vol dir que el joc pot evolucionar de moltes maneres, i moltes estratègies diferents es poden provar. Evidentment les cartes, i l'atzar que això comporta, tenen un pes important en el joc, però es divertit veure com una nova història es desenvolupa en el taulell i tot un repte intentar reeixir.


La retirada


1 comentari:

ruben ha dit...

Aquest cop el "Grande armée" no va saber gestionar les forces mentre que els russos es varen mantenir en una distància que els permetia estar protegits i no permetre el moviment dels imperials.
Al no aconseguir batalles desicises per rebaixar la moral russa, ans el contrari en Ney va tenir una emboscada travessant el riu, mentre que al sud no hi havia penetració. Entre una cosa i un altre va caure l'hivern i la campanya es va acabar abans de començar.

El joc esta bé, però no es mereix llegir les 40 fulles de regles per decidir la majoria de coses llençant els daus i que un 5 o un 6 et passin del cel a l'infern.

Com ja em va passar amb el napoleonic wars, em sembla que no repetiré.