dissabte, 20 de desembre de 2014

1989

Aquest joc es una adaptació del Twilight Struggle a la caiguda del mur de Berlin. Els demòcrates i comunistes lluiten pel poder a l'Alemanya de l'Est, Polònia, Checoslovàquia, Hongria, Rumania i Bulgaria.

El principi es el mateix; uns territoris connectats (aquest cop son regions dels països) i unes cartes amb punts o events històrics demòcrates/comunistes/mixtes.

La principal diferència que hi he trobat es que els territoris tenen diferents grups de pressió (treballadors, buròcrates, estudiants, ... ) que afecten en alguns events i sobre tot a l'hora de puntuar. Quan es puntua un país no es directe; donen unes cartes de suport depenent de les àrees que controles i llavors es fa una mena de "brisca" on el que té l'iniciativa tira una carta de diferent tipus (vaga, proclama , ....) i l'altre ha de respondre amb el mateix, líders que fan de comodí, o els quatre comodins que hi han. Això fa que mai es conegui per endavant qui puntuarà el país, però ho allarga innecessàriament i per donar aquest punt aleatori es podia haver fet amb un dau i unes taules.
A més un cop s'ha guanyat el pas es tira a dues taules (per sumar punts i per retirar suports contraris)´. Un cop puntuat el país si guanya el demòcrata ja no es torna a contar fins el recompte final. Per contra si guanya el comunista té l'opció de mantenir-lo o cedir a la democràcia a canvi d'uns punts i que vagi al recompte final.


El comunista té una sensació de no tapar forats i que els events li van tots a la contra, però amb una bona gestió la cosa no queda tant disparada de punts finals.

El joc ja m'ha agradat, però a triar em quedo amb el twlight struggle sense dubtar-ne.