dilluns, 16 de gener de 2017

Strom over Stalingrad

Després de valorar l’opció de fer un “Strom Over Arnhem”, “Tunder at Cassino” ens hem decidit per fer un  “ Strom over Stalingrad”. Sembla més senzill i el coneixíem.

Es un joc que busca el control de zones claus de la ciutat d’Stalingrad al que s’hi han afegit cartes per a cada bàndol.
El joc esta bé perquè es senzill de regles i mecanismes. Bàsicament les unitats que mouen o disparen queden girades i a final de torn es posen dretes. La partida dura sis torns pel que no et pots despistar; s’ha de calcular bé quan han d’avançar en el cas de l’alemany i en quin moment el rus ha de reforçar o retrocedir de les àrees. En temps de joc podem dir que amb 3 o 4 hores la partida esta feta.

Els combats son molt aleatoris perquè es llencen dos daus + el valor de combat de les atacants contra el valor de defensa més alt de les unitats defensores al que s’hi suma el factor de defensa del terreny si el controlen les defensores i no han disparat. El rang de 2 a 12 es molt ampli i sobre tot varia l’interès dels combats. Una bona tirada contra una àrea plena d’enemics girats amb poques opcions de retirada pot fer una bona escabechina mentre que contra una única unitat els hits de mes es perden.  

Suposo que com va passar històricament el rus pateix molt, però pel que hem vist sol guanyar (nosaltres donàvem com a guanyador si mantenia tres àrees de victòria).
La teoria per l’alemany es intentar tallar en trossos les zones russes per provocar que es morin els defensors per baixes al no poder-se retirar o per sobre apilament; mentre que el rus ha mirar de poder moure d’una banda a l’altre les seves tropes i anar concentrant les unitats que li permetran fer contraatacs. Cap a final el rus pot tenir una potència de foc concentrada que fa refredar.

Les cartes poden donar molta avantatge al alemany perquè sobre tot les de potència de foc per artilleria o aviació poden trinxar una zona. Mentre que les cartes russes que inicialment son menys que les alemanyes solen anar a la contra de les cartes alemanyes però si no surten en el moment propici son malaguanyades (exmp. Si et surten antiaeris però l’alemany aquell torn no fa un atac aeri no serveixen de massa res.)Al final hem fet tres partides canviant de bàndol i m’ha agradat.