dimarts, 20 de juny de 2017

Panzergrüppe Guderian

 Panzergruppe Guderian és un wargame de tall clàssic fet el 1976, que reflexa la batalla de Smolensk de juliol del 41.
Sempre he cregut que està infra valorat ja que té prou elements innovadors que el fan diferent. Com per exemple que les tropes russes fins que no entren en combat no se sap el seu valor, això reflexa el moment desesperat que estaven passant els soviètics que enviaren tropes no provades en combat.
Així el soviètic intentarà retardar al màxim el jugador alemany tot impedint-li aconseguir els seus objectius. Quines eines té?
Tenint en compte que el combat es voluntari i ningú es desenganxa del enemic, ell decidirà on tindrà lloc la batalla, que normalment serà per els voltants de Smolensk que és el millor lloc on pot estructurar una defensa. Crec inevitable demanar 10 divisions extra, tot donant punts de victòria al alemany i recordar que una peça no provada pot treballar molt més que una ja provada.
El jugador alemany porta el pes del joc i puc assegurar que no és gens fàcil. Abans d’iniciar el seu moviment té que tindré clar que vol fer i com ho farà. L’estructura del torn alemany es moure, combatre i finalment, moviment mecanitzat.
La clau alemanya rau en el moviment mecanitzat i els arrasaments que poden deixar al soviètic sense suministres per combatre el següent torn. Provocant-li dubtes si ja ha arribat el moment de plantar cara o deixar a la seva sort les unitats aïllades.

En definitiva, el soviètic pren decisions estratègiques però durant el joc té un paper passiu i el alemany tot el contrari.